T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ANTALYA / KORKUTELİ - Cumhuriyet Gülhizar-Osman Sarıca İmam Hatip Ortaokulu

STEM Okul Etiketi Aldık (STEM SCHOOL LABEL COMPETENT)

Okulumuz,  Avrupa Okul Ağı(European School net-EUN) tarafından yürütülen bir organizasyon olan STEM OKUL ETİKETİ (STEM SCHOOL LABEL) almaya hak kazanmıştır.

 

 

STEM çalışmalarını yürüten Scientix Elçisi Fen Bilimleri Öğretmenimiz Emine Kutlu rehberliğinde yapılan çalışmalar sonucunda okulumuza "STEM SCHOOL LABEL COMPETENT" STEM OKUL ETİKETİ kazandırmış olmanın gururunu yaşıyoruz.

 

 

01-09-2021

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bakanlığımız Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü; Avrupa Okul Ağı disiplinlerarası STEM (Fen,Teknoloji,Mühendislik, Matematik) eğitimini yaygınlaştırmak amacıyla çeşitli projeler yürütmektedir. Avrupa Okul Ağı tarafından okullarda sorgulama, araştırma, üretme ve buluş yapma becerilerini geliştirmeye yönelik STEM eğitimi stratejisi belirleyen okullar için STEM okulu etiketi projesi başlatılmıştır.Bakanlığımızın 2023 Vizyon Hedeflerinde yer alan " Öğrenme Süreçlerinde Dijital İçerik ve Beceri Destekli Dönüşüm " temasının gerçekleşmesine doğrudan katkı sağlayacağı öngörülen bu uygulama ile öğrencileri bilim insanlığına ve mühendisliğe yöneltmek amacıyla okulumuz tarafından STEM kapsamında 21.yüzyıl becerilerini geliştirmek amacıyla etkinlikler çeşitli eğitin faaliyetleri yürütülmüş ve Avrupa Okul Ağında paylaşılmıştır. 

 

STEM yaklaşımının tüm dünyada kabul görmesi ile birçok ülke ulusal STEM stratejilerini açıklamaya başlamıştır.  STEM Okul Etiketi (STEM School Label) projesi de okul bazında STEM stratejileri geliştirmek amacıyla okulları cesaretlendirmektedir. STEM Okul Etiketi projesi belirlenen kriterlere göre, okul temsilcilerinin çevrimiçi bir öz değerlendirme aracı kullanarak okullarının STEM performansını değerlendirebilecekleri bir çerçeve sunmaktadır. Bu öz değerlendirme aracı, okulların gerekli gelişim alanlarını belirlemelerine yardımcı olacak ve başvuran okullara okul düzeyinde STEM etkinliklerini iyileştirmeleri için kaynak önerileri de sağlayacaktır. STEM Okul Etiketi kriterlerinin geliştirilmesi bir dizi çalışma sonunda gerçekleştirilmiştir. Birinci aşamada STEM Okulu'nu tanımlayan ilk temel bileşenler ve kriterler kümesini belirlemek için literatür taraması yapılarak STEM Okulu konseptinin mevcut tanımları, çerçeveleri ve sınıflandırmaları analiz edilmiştir. İkinci adımda ise, STEM eğitiminde kilit aktörler olarak tanımlanan ve ilgili anlayışlara sahip olan dört paydaş grubu (okullar, STEM öğretmenleri, Eğitim Bakanlıkları ve STEM endüstrisi)  ile ortak çalışmalar yapılmıştır. Son aşamada ise, STEM okulunu tanımlayacak bir anket geliştirilmiştir.

 

Yapılan ilk denemeler bir STEM okulunu tanımlayan temel bileşenler ve kriterler değerlendirildiğinde büyük oranda bir memnuniyet olduğunu ortaya koymuştur. Bu bulguların STEM eğitiminin verilmesi ve geliştirilmesinde kilit paydaşlardan toplandığı düşünüldüğünde, bu sonuçlar oldukça önemlidir. Yine de bu

kriterin iyileştirilebileceği düşünülmektedir. Farklı müdahalelerin, tartışmaların ve değişikliklerin ardından, bir okulun STEM stratejisinin bir STEM Okulu olarak kabul edilebilmesi için yerine getirmesi gereken son bileşenler ve kriterler şunlardır: öğretim süreçleri, müfredat uygulamaları, ölçme ve değerlendirme, okul personelinin mesleki gelişimi, okul liderliği ve kültürü, paydaşlarla iletişim ve okul alt yapısı. Tüm bu ana kriterlerin bir dizi alt kriterleri de mevcuttur.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 01.09.2021 - Güncelleme: 02.09.2021 11:48 - Görüntülenme: 180
  Beğen | 1  kişi beğendi